Poludnica

Renkontiĝo de E-vojaĝantoj

Enkonduko Aktualaĵoj Interesaĵoj Kalendaro Kulturo

Štrbské Pleso

Mongolio

Veľký Choč

Ĉantorio

ESO (EO)

ESO (SK)

Print. skiado

Veľký Javorník

Nepalo

Babia hora

Dubeň

Veľký Kriváň

ESO - klub cezhranične

2018 ESO - klubo translime

V nedeľu, 15. apríla 2018 sa uskutočnila už tradičná jarná vychádzka Esperantského klubu na Devínsku Kobylu. Prírodná rezervácia blízko Bratislavy poskytuje možnosť čerpať sily z jarnej prírody i doslova, lebo v priľahlých bukovo-hrabovo-dubových lesoch v tomto čase vychádza zo zeme uzdravujúca sila menom Allium ursinum. S vďakou a usilovnosťou sme túto ponuku využili, pritom vypláchli dýchacie cesty od mestského smogu, osviežili oči mladou zeleňou vegetácie a z vrcholu Kobyly ocenili vyhliadku až za hranice všedných dní. Prezreli sme si aj pozostatky nedávnej minulosti - opustenej vojenskej základne na vrchole kopca. Lesná voľnosť dobýva späť miesta, kde pred pár desiatkami rokov vládla strohá disciplína a neústupný poriadok. Tam sme obedovali. Pôvodne určenú trasu na Sandberg sme otočili k Devínu, na želanie hostí z Rakúska vidieť hrad a túto rázovitú vinohradnícku osadu, preslávenú i dnes liečivým ríbezľovým vínom. Pre tých, ktorí nemohli prísť - pozdravy od: Alfreda, Michaela, Rolanda (Rakúsko), Janky (Liptov-Rakúsko), Ľubky (Košice), mamy Zuzky, Alicky (6), Rudka (3) a babky Márie. Dorozumievací jazyk: Esperanto, pre „komencantoj“ s pomocou slovenčiny a nemčiny.

PESTO z medvedieho cesnaku

Suroviny: medvedí cesnak
               orechy (vlašské, lieskové, kešu - podľa chuti)
               olivový olej
               čili, soľ, citrón

Listy cesnaku dôkladne umyť, vložiť do mixéra, spolu s ostatnými prísadami. Olej podľa potreby, aby pesto nebolo príliš husté. Skladovať v chladničke. Hodí sa ma ochutenie cestovín, lososa, na chlieb.

NÁTIERKA

Suroviny: čerstvý medvedí cesnak,
               topený syr (karička, bambíno)
               maslo
               kyslá smotana
               1 strúčik cesnaku
               mleté 4 druhy korenia

Zmiešajte topený syr, kyslú smotanu a maslo v pomere 4:1:1. Umytých 10-15 lístkov medvedieho cesnaku pokrájajte na väčšie kúsky, nakrájajte strúčik cesnaku a spolu so 4 druhmi korenia všetko zmixujte. Navrch nasypte nadrobno posekaný medvedí cesnak. Hodí sa na čerstvý alebo opečený chlebík, rožok, bagetku.

Mária Minichová