Poludnica

Renkontiĝo de E-vojaĝantoj

Enkonduko Aktualaĵoj Interesaĵoj Kalendaro Kulturo

Bečva

Medzibodrožie

Denove Pupov

Bicikle al SES

Poludnica

Štrbské Pleso

Mongolio

Veľký Choč

Ĉantorio

ESO (EO)

ESO (SK)

Print. skiado

Veľký Javorník

Nepalo

Babia hora

Dubeň

Veľký Kriváň

ESO - klub cezhranične

2018 ESO - klubo translime

V nedeľu, 15. apríla 2018 sa uskutočnila už tradičná jarná vychádzka Esperantského klubu na Devínsku Kobylu. Prírodná rezervácia blízko Bratislavy poskytuje možnosť čerpať sily z jarnej prírody i doslova, lebo v priľahlých bukovo-hrabovo-dubových lesoch v tomto čase vychádza zo zeme uzdravujúca sila menom Allium ursinum. S vďakou a usilovnosťou sme túto ponuku využili, pritom vypláchli dýchacie cesty od mestského smogu, osviežili oči mladou zeleňou vegetácie a z vrcholu Kobyly ocenili vyhliadku až za hranice všedných dní. Prezreli sme si aj pozostatky nedávnej minulosti - opustenej vojenskej základne na vrchole kopca. Lesná voľnosť dobýva späť miesta, kde pred pár desiatkami rokov vládla strohá disciplína a neústupný poriadok. Tam sme obedovali. Pôvodne určenú trasu na Sandberg sme otočili k Devínu, na želanie hostí z Rakúska vidieť hrad a túto rázovitú vinohradnícku osadu, preslávenú i dnes liečivým ríbezľovým vínom. Pre tých, ktorí nemohli prísť - pozdravy od: Alfreda, Michaela, Rolanda (Rakúsko), Janky (Liptov-Rakúsko), Ľubky (Košice), mamy Zuzky, Alicky (6), Rudka (3) a babky Márie. Dorozumievací jazyk: Esperanto, pre „komencantoj“ s pomocou slovenčiny a nemčiny.

PESTO z medvedieho cesnaku

Suroviny: medvedí cesnak
               orechy (vlašské, lieskové, kešu - podľa chuti)
               olivový olej
               čili, soľ, citrón

Listy cesnaku dôkladne umyť, vložiť do mixéra, spolu s ostatnými prísadami. Olej podľa potreby, aby pesto nebolo príliš husté. Skladovať v chladničke. Hodí sa ma ochutenie cestovín, lososa, na chlieb.

NÁTIERKA

Suroviny: čerstvý medvedí cesnak,
               topený syr (karička, bambíno)
               maslo
               kyslá smotana
               1 strúčik cesnaku
               mleté 4 druhy korenia

Zmiešajte topený syr, kyslú smotanu a maslo v pomere 4:1:1. Umytých 10-15 lístkov medvedieho cesnaku pokrájajte na väčšie kúsky, nakrájajte strúčik cesnaku a spolu so 4 druhmi korenia všetko zmixujte. Navrch nasypte nadrobno posekaný medvedí cesnak. Hodí sa na čerstvý alebo opečený chlebík, rožok, bagetku.

Mária Minichová